2013. október 28., hétfő

Halloween az Etológia tanszéken

Ismét kísérletezni voltunk, már lassan hazajáró lelkek leszünk az ELTÉn. Több teszt is folyik mostanában, mi az Okos gazda - okos kutya? és a Hol a gazdi? Felismerés szag alapján munkanéven futókon voltunk. Mármint Dorkával.  

Na de!

Van egy vadiúj, szűz, frissen mosott kísérleti alany is!... 

... Ardi hamar belakta a tanszéket, eleinte csak mint a nagy tesó kísérője, majd mint önálló egér célpont. Megbarátkozott a kisautóval (azért némi sonkacafattal rásegítettünk), majd végigcsinált egy teljes apportos tesztet, bár csak egy hónap múlva fogja elérni a meghirdetett alsó korhatárt. Nem is nagyon esett le neki, mit akarunk tőle, csak lelkesen hurcibálta a flakonokat*, én meg persze rettentően örültem neki. Még a végén munkakutya lesz ebből a szőrgolyhóból. 

*lásd a pet palackokhoz való szerelmetes viszonyát itt

Ezek mik?!
Most mégis az egyik Dorkás kísérletről akarok írni, mert nagyon passzol a hangulata Mindenszentek előestéjéhez. Ugyanis a "szagolós" teszt alatt a gazda és a két segítő konkrétan szellemjelmezben kucorognak, ebben az álcában kell az ebnek kiválasztania emberét. Hiába néz, egyformák a kísértetek, muszáj szimatolnia. 

Bár ő nem látott keresztül a lepedőn, kifelé lehetett leskelődni a fátyolvékony anyagon át, szóval amikor először belépett és kiült a döbbenet a pofájára, majdnem elárultam magam. 
Megvagy!
Tízszer ismételtük a kísérletet, mindig máshova kavarodtam a tesztszobában, hogy kizárjuk a helypreferenciát. Érdekes volt, hogy eleinte akárhova ültem, azonnal kiszúrt már az ajtóból, és csak az engem rejtő kupacot nézte, majd nyílegyenesen odarohant. Később már elő kellett vennie az orrát, gondolom össze is kavarodtak a szobában a szagok meg el is fáradt. Vicces volt, ahogy szimatolta a rongycsomókat, és nem kicsit csiklandós is. 


Már megint elkóborolt...
Ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki, nagyon mókás az egész, itt lehet jelentkezni rá. Egyet kérnek a tesztvezetők: ne gyakoroljon senki előre a kutyával, hisz pont az a lényeg, hogy ott szembesüljön először ilyesfajta problémával. 

1 megjegyzés: